De beste huidverzorgingsroutine en het verschil in producten

Wat is nou de beste huidverzorging? Welke producten heb je nodig en van welk merk? De keuze is reuze als het gaat om het aanbod in huidverzorgingsproducten. Wij als consument worden ons steeds bewuster van de huid en willen graag het beste voor haar doen. Maar, we raken ook overdonderd van de grote schappen vol met cosmetica, het één belooft nog beter zijn dan de ander. Wat is het verschil tussen de producten van de drogisterij, parfumerie of schoonheidssalon?

Het antwoord zit in de werkstoffen. Werkstoffen zijn als het ware ‘Bob de Bouwers’ die de huidcellen aan het werk zetten. Ze worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten en bepalen wat voor effect het product op de huid heeft. Voordat een product met werkstoffen op de markt wordt gebracht, moet het voldoen aan de wetgeving: VERORDENING (EG) nr. 1223/2009 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 30 november 2009 betreffende cosmetische producten’. Hierin worden producten onderverdeeld in drie categorieën, die bepaalt welke werkstoffen het wel of niet mag bevatten en welk product in de drogisterij mag liggen en welke niet.

Voor jou als consument is het belangrijk om te weten dat, volgens de wetgeving, producten in de drogisterij maximaal 3% aan werkstoffen mogen bevatten. Cosmeticamerken die je kunt vinden bij een apotheek of luxe parfumerie bevatten maximaal 9% aan werkstoffen. Producten die je alleen bij een schoonheidssalon of huidpraktijk kunt kopen, kunnen tussen de 15% en 24% aan werkstoffen bevatten. De reden van deze categorieën is op basis van veiligheid in gebruik. Hoe hoger het werkstofpercentage, hoe actiever het product is en des te belangrijker is dat er gepast advies bij komt kijken. Producten uit de drogisterij zullen dus ook niks anders doen dan oppervlakkig de huid verzachten, omdat het werkstofpercentage niet hoog genoeg is om huidverbetering en anti-aging te creëren.

Waarom een crème bij de drogist of parfumerie dan soms nog wel eens €20 of meer kan kosten? Merken in de drogisterij, parfumerie en apotheek zijn vaak commercieel gericht en de marketing kost veel. Denk aan de reclames op tv en de verpakking met een mooi, bekend model. Deze kosten worden doorgevoerd in de prijs van het product en dus betaal jij als consument meer voor de verpakking en de marketing, dan voor de inhoud van het product. Investeer daarom in een schoonheidssalonmerk waar weinig tot geen reclame voor wordt gemaakt. Bij deze merken wordt er meer geïnvesteerd in de inhoud van een product en krijg je dus meer waard voor je geld. Daarnaast zijn de producten veel actiever en zal het dus echt de cellen van je huid prikkelen tot celvernieuwing, versteviging en anti-aging.

Welke producten heb je nodig voor een goede huidverzorgingsroutine? En in welke volgorde? Ik zet het graag voor je op een rijtje.

Dagelijks, ’s ochtends en ’s avonds
1) Reinig je huid met een milde reinigingsmelk (normale, droge huid), reinigingsolie (droge tot schilferige huid) of een reinigingsgel/foam (vette, acné huid). Breng het product aan op de handen, masseer in en verwijder met een warme washand.
2) Breng de pH-waarde van de huid na het reinigen weer in balans, met een pH-herstellende lotion of toner. Je kunt dit product op de handen verdelen en stempelend aanbrengen, of met een wattenschijfje over het gezicht halen.
3) Breng een passend serum aan. Bepaal op basis van je leeftijd, huidtype en huidbehoefte wat je nodig hebt. Dat kan zijn vocht herstellend, kalmerend, verstevigend, ontstekingsremmend..
4) Breng een passende dag- en nachtcrème aan. Je kunt kiezen voor een 24-uurscrème, die je zowel overdag als ’s nachts kunt dragen. Maar het mooiste is het gebruiken van twee aparte producten. Kies voor overdag een dagcrème met minimaal SPF30 en kies ’s nachts voor een intensief herstellende nachtcrème.

1 tot 2 keer per week, of extra wanneer nodig
1) Scrub of peel je huid één tot twee keer per week met een passend product. Heb je een gevoelige huid of actieve acné? Kies dan voor een lysing of peeling zonder korrel. Heb je een verdikte, schilferige huid? Kies dan voor een milde scrub met een (natuurlijke) zachte korrel.
2) Breng één tot twee keer per week een passend masker aan, zoals een crème masker (normale tot droge huid), gelmasker (jonge, normale of vette huid) of een kleimasker (onzuivere, vette huid).
3) Breng regelmatig een oogcrème aan, indien dat nodig of gewenst is. Dit kan vanaf 25 jaar en kan een product zijn met een luchtige, romige of rijke textuur.

Wij hebben een aantal mooie merken in ons assortiment met hoogwaardige producten, zoals Nouvital, Medik8, Oolaboo, Neoderma en Medex. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Wij geven je graag een persoonlijk advies.

Care For Skin
0850-607005
julianne@careforskin.nl