Zorgeloos zonnen

De zomervakantie staat voor de deur en we gaan massaal de grens over: op naar zon, zee en strand. Heerlijk genieten is dat! We weten allemaal dat we een fles zonnebrandcrème mee moeten nemen in de koffer, maar weten we ook allemaal het verschil in zonnebrandcrèmes? In deze blog leg ik je graag het één en ander uit, zodat je vanaf nu zorgeloos kunt zonnen.

Hot’ topic

Zoals waarschijnlijk iedereen nu wel weet, is UV-straling de grootste veroorzaker van huidkanker. Daarnaast is er een duidelijk verband tussen het onbeschermd zonnen en het versnellen van het huidverouderingsproces. 96% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering zou worden veroorzaakt door UV-straling.

Werkzaamheid van zonneproducten

Daar waar een aantal jaar geleden de schappen vol stonden met SPF 15, 20, 30 en 50 zal de cosmeticabranche nu steeds meer verschuiven naar alleen SPF 30 en SPF 50. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie adviseert om te smeren met factor SPF 30 of 50, ongeacht je huidskleur. Deze beschermt voor 97% tegen de zon. Maar wat is nou het gene wat beschermt tegen de zon?

Dat zijn de filters die verwerkt worden in de crèmes. Er bestaan twee soorten filtersystemen: de fysische (ofwel minerale) filters en de chemische (ofwel organische) filters. Een fysische filter is mogelijk in de vorm van zinkoxide of titanium dioxide en weerkaatst de UV-straling. Je herkent hem aan het feit dat hij een witte waas achterlaat op de huid. Het grootste voordeel van deze filter is dat hij de huid direct na het aanbrengen beschermt. Ook is de kans op allergische reacties minimaal.

Het andere filtersysteem, de chemische filter, zit het meest verwerkt in verschillende zonnebrandcrèmes. Dit komt omdat er van deze filtergroep veel meer UV-filters mogelijk zijn en het relatief goedkope grondstoffen zijn. Een chemische filter werkt doordat hij in de huid trekt en daar de UV-straling absorbeert. Een chemische filter is beschermt pas na een half uur! Een aantal chemische filters waar in negatieve zin discussie over is, zijn onder andere (INCI-benaming:) Benzophenone-3, Benzophenone-4, Ethylhexyl Methoxycinnamate en Octyldimethyl PABA. Kwalitatief slechte chemische filters kunnen de hormoonspiegel verstoren, allergische reacties veroorzaken en in het ergste geval kankerverwekkend zijn.

Daarnaast wordt er ook vaak parfum (perfume, fragrance) toegevoegd aan zonneproducten, echter kan dit voor allergische reacties zorgen. Het contact tussen parfum en de zon geeft een chemische reactie en kan zonallergie geven. Kies daarom voor een parfumvrij zonneproduct.

Conclusie en tips

Om zorgeloos te kunnen zonnen moet je je zonneproduct begrijpen en kunnen vertrouwen. Het mooiste is wanneer je een parfumvrij product kun vinden met een combinatie van een chemische en een fysische filter, factor 30 of 50. Smeer je bij voorbaat direct ’s ochtends voor het aankleden volledig in, dan ben je in ieder geval op alle lastig-bereikbare-plekken geweest.

Vergeet het rekensommetje hoe lang je met welk product de zon in mag: smeer gewoon elke twee uur bij, wanneer je een dag in de zon bent. Smeer extra en direct bij na contact met water, ook als het product zou claimen waterproof te zijn. Probeer het echte zonnebaden te vermijden tussen 12:00 uur en 15:00 uur: we weten allemaal dat de zon dan op zijn hoogst staat en hiermee de zonkracht op zijn sterkst is.

Vaak krijg ik dan nog de vraag of je wel bruin wordt wanneer je een zonneproduct met SPF 30 of SPF 50 draagt. De huid zal wel bruin kleuren, echter zal dat een stuk langzamer gaan. Een SPF is het beste anti-aging middel, doordat je voorkomt dat het huidverouderingsproces versnelt. Verkies de gezondheid van je lijf en de huid boven een zongebruind kleurtje, door consequent te smeren. Om toch van het bleke af te zijn, kun je een self-tanning product gebruiken: een spray of mousse met dihydroxyacetone die de bovenste huidlaag bruin kleurt. Hiermee heb je het effect van een zongebruinde huid, zonder de pigmentschade.

Onze favoriete zonproducten zijn de volgende. Je kunt ze shoppen door op de link te klikken.

Medik8 Physical Sunscreen SPF 30

Bevat zinkoxide en titanium dioxde en werkt dus als een fysische filter. Daarnaast vrij van parfum en huidirriterende ingrediënten en biedt dankzij de SPF 30 voldoende bescherming. Ook geschikt voor kinderen.

Webecos SunCare Gel Cream SPF 50

Bevat Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, wat een stabiele allergeenvrije chemische UV-A filter is. In combinatie met de UV-B filter Ethylhexyl Triazone biedt hij een stabiele chemische bescherming, parfumvrij en zonder huidirriterende stoffen. Echter ontbreekt hier de fysische filter, waardoor je hem sowieso een half uur voor het zonnen aan moet aanbrengen.

Naïf Protecting Sunscreen SPF50 (Baby+Kids)

Hoewel er op de verpakking staat dat hij geschikt is voor baby en kids, is hij ook zeker geschikt voor de volwassene. Hij bevat een hoog gehalte zinkoxide, waardoor hij een krachtige fysische filter heeft. Parfumvrij en vrij van harde chemicaliën, minerale oliën en andere irriterende stoffen.

Oolaboo Skin Superb Bronzer Self-Tanning Spray

Deze zelfbruinende spray is op natuurlijke basis en geeft je huid een zongebruinde kleur, zodat je ook zonder zon lekker bruin bent! Hij bevat natuurlijke ingrediënten waaronder een ultra-pure organische bronzer DHA en een extra bronzer, Erythrulose, voor een langdurige teint.

Marc Inbane Natural Tanning Spray

Ook deze tanningspray is één van onze favorieten en ook een welbekend product inmiddels. Deze tanningspray geeft de huid een ulta-natuurlijke gebruinde kleur en is ook vrij van chemische ingrediënten. Een zacht product dat geen vlekken achterlaat.

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van jouw ideale zonneproduct? Je mag ons gerust mailen of bellen.

Care For Skin

julianne@careforskin.nl

085 060 7005