Panieksymptomen Onder Controle Houden

Panieksymptomen zijn niet levensbedreigend, maar kunnen zeer angstaanjagend zijn en leiden tot andere aandoeningen en stoornissen. Slaapproblemen en depressies ontwikkelen zich waarschijnlijk bij mensen met angststoornissen. Veel voorkomende panieksymptomen zijn depersonalisatie, zweten, misselijkheid en angst of het verliezen van de controle.

Vaak kan één symptoom een hele reeks symptomen veroorzaken en paniekaanvallen moeilijk onder controle te krijgen maken. Tijdens een paniekaanval ervaren veel patiënten hyperventilatie. Hun borstkas wordt strak, de ademhaling wordt moeilijker en ze ademen veel sneller zonder het te weten.

De ademhaling wordt oppervlakkig en snel en als gevolg daarvan blijft er niet genoeg kooldioxide in het bloed achter. Dit zorgt ervoor dat de slagaders zich beperken en de bloedstroom naar de hersenen afneemt. Een patiënt kan last hebben van beven, misselijkheid, wazig zicht en flauwte, alsof hij of zij flauwvalt.

Dit zorgt dan weer voor verdere verwarring en verergert de panieksymptomen. Een kloppend hart, vreemde tintelingen en pijn op de borst dragen bij aan de angst en terreur van de beproeving. Wanneer een patiënt zich realiseert dat hij/zij aan het hyperventileren is, is het vaak al te laat en het is erg moeilijk om de controle terug te krijgen. Het kan zijn dat ze de panieksymptomen moeten wegrijden totdat hun lichaam op een natuurlijke manier de controle terugkrijgt.

Hoewel hyperventilatie niet dodelijk kan zijn, kan het een angstaanjagende ervaring zijn. Het is niet ongewoon dat slachtoffers van hyperventilatie flauwvallen. Hyperventilatie alleen al kan leiden tot panieksymptomen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van je ademhaling en hoe je je ademhaling onder controle kunt houden. Het leren beheersen van de ademhaling kan het ontstaan van paniekaanvallen sterk verminderen en zelfs stoppen. Lees verder: chronische hyperventilatie.


Hoofdpijn, dorst en vermoeidheid; dit zijn tekenen van stress. Maar we kunnen deze symptomen beperken door ontspanning en het veranderen van onze fysiologie. Merk nu op hoe u zit en ademt: Ademt u snel? Is uw adem oppervlakkig? Hoe voelt u zich? Voelt u zich gespannen en angstig?

Mensen die panieksymptomen ervaren, voelen zich geagiteerd en zijn meestal niet in staat om te ontspannen. Ademhaling kan vaak oppervlakkig en vrij snel zijn. Het veranderen van de manier waarop je zit en ademt kan helpen om het gedrag te veranderen; maak je schouders los, ga rechtop zitten en haal diep adem.

Ondiepe ademhaling kan een teken van stress en angst zijn. Voor een normaal ontspannen persoon is 8 tot 9 ademhalingen per minuut het gemiddelde. Het dagelijks oefenen van een diepe langzame ademhaling kan helpen om angst en stress te verminderen. U kunt het toch absoluut doen, zelfs op het werk.

Lees op onze website over hyperventilatie aanval.