Voetbalshirts zijn big business

Als je zelf elk seizoen een voetbalshirt van je favoriete club koopt dan weet je hoe duur dat kan zijn. Zo kost een kaal replica shirt van Ajax bijvoorbeeld 105 euro en dan beschik je nog niet eens over het officiële wedstrijdshirt. Tel je daar alle mogelijke emblemen bij op en als je je shirt laat bedrukken dan ben je nog een stuk duurder uit. Voetbalshirts zijn inmiddels dan ook uitgegroeid tot een belangrijke bron van inkomsten voor voetbalclubs en daarom gaat het prijskaartje zo’n beetje elk seizoen omhoog. Want een beetje club kan natuurlijk rekenen op een flinke achterban en afzet is daarom altijd gegarandeerd. Wat daar natuurlijk bij helpt is om een visueel mooi shirt te lanceren. Of een sterspeler van een haast buitenaards kaliber aan te trekken.

De Ronaldo-gekte

Want in Turijn brak er een complete gekte uit toen de transfer van Christiano Ronaldo naar Juventus werd aangekondigd. Natuurlijk, Juventus behoort tot misschien wel de vijf beste clubs van de wereld, maar dan nog.. Real’s sterspeler Ronaldo naar Juventus? Het leek een haast onwerkelijke transfer. Op 10 juli volgde dan toch het verlossende woord: CR7 zou Real Madrid naar maar liefst 9 seizoen verlaten om bij Juve te gaan spelen. Madrid huilde van verdriet, Turijn huilde van geluk. De spectaculaire komst van de Portugees zou ook betekenen dat de fabrieken overuren zouden draaien: er moesten voetbalshirts worden verkocht en wel zoveel mogelijk. Dat zouden er op de eerste dag al 520 duizend worden. Nog nooit werden er in Turijn binnen zo’n korte tijd zoveel voetbalshirts verkocht.

De 222 miljoen voor Neymar

Met de komst van Neymar naar PSG dachten we alle gekte al te hebben gezien, maar de populariteit van Cristiano Ronaldo overstijgt alle grenzen. Toen de Braziliaan naar de Franse hoofdstad verhuisde werden er namelijk ook heel veel shirts verkocht: 120.000 in de eerste maand. Hoewel dat aantal in het niets verdwijnt wanneer dit vergeleken wordt met de aantallen van Cristiano Ronaldo, blijven het toch indrukwekkende cijfers. Ook de bedragen van beide transfers liegen er niet om. Voor de 33-jarige Ronaldo werd maar liefst 105 miljoen euro betaald door de Italianen. En voor Neymar? 222 miljoen euro. Maar dan heb je ook een speler die 25 jaar is en dus 8 jaar jonger dan Ronaldo. Dat dan wel weer. Het toont in elk geval de waanzin aan waarin de voetbalwereld zich op dit moment verkeert. Voetbalshirts zijn big business en daar weten de clubs als geen ander van te profiteren.